Tyhjän kulhon tarina
Tyhjä kulho (Empty Bowls) -projektit saivat alkunsa Yhdysvalloista vuonna 1990. Michiganilaisen lukion taideopettajat John Hartom ja Lisa Blackburn teettivät oppilaillaan kulhoja hyväntekeväisyystilaisuuteen, joka keräsi varoja paikalliseen ruokapankkiin. Opettajien, vanhempien ja oppilaiden innostuksen inspiroimina Blackburn ja Hartom alkoivat kehittää ideaansa ymmärtäen tilaisuuden laajemmat mahdollisuudet.
Jo seuraavana vuonna organisoitiin ja kehitettiin Empty Bowls -konsepti. Se on ruohonjuuritason toimintaa, jonka tuotolla tuetaan paikallisia ruokapankkeja, ruokaloita sekä muita organisaatioita, jotka taistelevat nälkää vastaan. Tänä päivänä Empty Bowls -projekteja järjestetään ympäri maailmaa, ja niillä on kerätty jo mittavia avustussummia.
Suomessa tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2003 Helsingissä, Tuomiokirkon kryptassa. Tuolloin keraamikko Eva Spoof päätti organisoida Tyhjä kulho -tapahtuman UDUMBARA-keramiikan 10-vuotisjuhlanäyttelyn sijaan. Tapahtuma sai suuren suosion: mukana oli runsaasti keraamikkoja, ravintoloita ja muita vapaaehtoisia järjestämässä tilaisuutta. Se onnistui loistavasti, ja reilussa kahdessa tunnissa jaettiin 800 keittoa kulhoineen. Tunnelma kryptan holvikaarien alla oli upea.
Myös seuraavina vuosina Tyhjä kulho sai ihmiset sankoin joukoin liikkeelle, ja vuonna 2008 kerättiin ennätystuotto: yli 870 vierailijaa lahjoitti UNICEFille noin 15 300 euroa.
Kaiken kaikkiaan Tyhjä kulho -tapahtumat ovat 20 vuodessa tuottaneet yli 200 000 euroa.
Tyhjä kulho on ollut vuodesta 2006 alkaen mukana Helsinki Design Weekin ohjelmassa. Se on myös järjestetty osana Suomi 90 -juhlavuoden ohjelmaa (2007), YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 20-vuotisjuhlaa (2009) ja Ornamon 100-vuotisjuhlaa (2011) sekä vuonna 2019 YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlaa.
Vuonna 2008 Tyhjä kulho sai Vuoden UNICEF-teko-kunniakirjan sekä Kelpo esimerkki -kunniakirjan vapaaehtoistyöstä. Tapahtumasta on kehittynyt lukuisille keraamikoille ja lasitaiteilijoille, muusikoille, vapaaehtoisille ja tapahtumaan lahjoittaneille tahoille merkityksellinen tapa vaikuttaa omalla osaamisella ja osallistumisella.